sâmbătă, 9 iulie 2011

mararul tinctura mareste sanii

Mararul
Mararul, planta anuala aromatica, este una din cele mai cunoscute si mai folosite ierburi culinare.
In Europa, mararul a fost asociat cu diverse convingeri superstiţioase. Astfel, o legatura de măraragatata deasupra usii avea rolul de a proteja locuitorii camerei de vrajitoare si de vraji.În zilele noastre,desi planta nu mai este asociata cu astfel de convingeri, este utilizata într-o măsură mare în fabricarea de medicamente naturiste şi în mancaruri din bucataria multe popoare.
Partile care se folosesc de la marar sunt semintele, frunzele si uleiurile esentiale extrase din ele.
În mod tradiţional, remediile preparate din mărarsunt folosite în tratarea disfunctionalitatilor stomacului, pentru a ameliora durerile abdominale produse de acumularea excesiva a gazelor şi pentru a calma tulburările digestive. Uleiul esenţial extras din mărar este folosit ca un remediu pentru spasme intestinale dureroase, crampe musculare şi pentru atenuarea colicilor la copii.  Seminţe de mărarmestecate sunt un mijloc pentru atenuarea respiraţiei urât mirositoare. Planta este uşor diuretica şi utilizata alaturi de alte plante este eficienta in tratamentul tusei cronice, precum şi al racelii si gripei. 
Mararul poate fi, de asemenea, utilizat împreună cu alte plante medicinale antispasmodice cum ar fi coaja de calin (Viburnum opulus),  pentru tratarea durerilor menstruale. Lactatia este stimulata de marar si prin utilizarea lui regulata, mamele pot evita colicile copilului.
Se considera ,de asemenea, ca mararul si in specialtinctura de marar sunt utile în tratarea afecţiunilor genitale feminine, mai ales ca şi substitut hormonal în carenţe estrogenice, la menopauză şi pentru cresterea sânilor. Se pare insa ca efectul de crestere a sanilor este are loc doar pe perioada administrarii tincturii de marar, dupa care se revine la forma initiala.
Tinctura de marar se prepara prin macerarea a 15 linguri de pudra de seminte de marar in 100 de mililitri de alcool de 60 de grade. Sticla se inchide ermetic si se agita zilnic, timp de doua saptamani. La sfarsitul perioadei, se filtreaza amestecul.
Pentru tratamentul sterilitatii se administreaza o lingurita de tinctura de marar diluata in 100 de mililitri de apa de trei ori pe zi, timp de doua saptamani, urmate de o saptamana de pauza.
Pentru combaterea insomniei se poate fierbe o lingurita de seminte de marar intr-o cana cu lapte .Decoctul se bea inainte de culcare.
Infuzia de marar se prepara prin introducerea intr-o cana de apa fiarta a una sau doua lingurite de seminte de marar usor zdrobite. Cana se acopera si se lasa la infuzat zece- cinsprezece minute. Infuzia se foloseste in tratamentul afectiunilor digestive si mai ales al flatulentei.
Mararul poate avea si efecte secundare. Consumul poate induce foto-dermatite la anumiti oameni - adica daca acestia se expun la soare dupa consumul de marar pot aparea pe piele diverse iritatii.
Stiintific, au fost efectuate studii in ceea ce priveste efectul extractului de marar in tratamentul iritatiilor gastrice. Cercetatorii iranieni au observat efectele asupra unor soareci carora le-au fost induse leziuni gastrice.Dupa administrarea extract de marar s-a confirmat faptul ca acesta are efecte semnificative in protejarea mucoasei stomacului si in diminuarea hiperaciditatii.
In alte lucrari stiintifice mai apar referiri la proprietatile antimicrobiene, de scadere a lipidemiei si a colesterolului. Un studiu desfasurat in Franta sugereaza faptul ca extractul de marar poate contribui la cresterea continutului de elastina din pielea adultului, fapt ce deschide calea utilizarii mararului si in industria cosmetica.
cuvinte cheie: marar,mărar, tinctura de marar, tinctura marar, tinctura mărar, extract de marar, extract marar, anethum graveolens

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu